Temat : ROBIMY SER
Materiały dla dzieci 4-letnich
Cele ogólne:
• budowanie wiedzy na temat produktów spożywczych pochodzących od różnych zwierząt gospodarskich;
• rozwijanie aparatu mowy poprzez ćwiczenia dźwiękonaśladowcze;
• rozwijanie zainteresowań i umiejętności kulinarnych,
• kształtowanie umiejętności przyrządzania posiłków z zachowaniem higieny.
1.„Ptaszki” – zabawa paluszkowa.
2.„Pipipi, kleklekle, kokoko” – ćwiczenia dźwiękonaśladowcze.
3.Ćwiczenie ruchowe „Moje gniazdo”
4„Co daje nam krowa, a co kura?”
5. Karta pracy-„ Jakie produkty mamy dzięki kurze i krowie?”
6. „Robimy ser!” – propozycja zrobienia białego sera z krowiego mleka.
Wykonały:
K. Szaforska, A. Szcześniak,
R. Sosnowska, M. Puchała, E. Kłopotowska
