14 listopada 2018r przedszkolaki z grup „Gumisie” i „Zajączki” przygotowywały w ramach projektu badającego aktywność badawczo-twórczą surówki i sałatki z warzyw i owoców. Na podstawie talerzyków ze zgromadzonymi owocami, dzieci poznawały i utrwalały nazwy owoców egzotycznych i krajowych za pomocą węchu i smaku. Następnie przedszkolaki segregowały warzywa ze względu na wygląd-ugotowane i surowe oraz dzieliły w grupy owoce mając na uwadze ich kruchość-twarde i miękkie. Po takim wstępie przedszkolaki przystąpiły do działania. Wszyscy zostali podzieleni na cztery zespoły, których zadaniem było samodzielne, według własnej inwencji przygotowywanie sałatek i surówek. Przedszkolaki z wielkim zaangażowaniem rozpoczęły krojenie owoców i warzyw oraz ścieranie ich na tarkach, mieszanie produktów i przygotowywanie sałatek: owocowej, warzywnej oraz surówek: marchewkowo-jabłkowej oraz jabłka i marchewki. Na zakończenie rozpoczęła się wspólna degustacja przygotowanych potraw. Wszystkim bardzo smakowały własnoręcznie zrobione smakołyki, bogate w witaminy.




